preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić

RADNO VRIJEME BOTANIČKOG VRTA

 

 

Školski botanički vrt moguće je posjetiti uz obaveznu najavu na

tel: 021/227-033    

ili 

e-mail: iskra.zubcic@skole.hr

svakim radnim danom od 8 do 15 sati ili po dogovoru.

 

Voditeljica Školskog botaničkog vrta:

ISKRA MARA ZUBČIĆ

 


ŠKOLSKI BOTANIČKI VRT

BOTANIČKI VRT

 

Na prostoru između stare Salone na istoku, starogrčkog Trogira na zapadu, s juga okružen marjanskim poluotokom, podno padina Kozjaka, u uvjetima blage mediteranske klime smjestio se jedan od bisera Kaštelanskog polja Kaštel Lukšić.

U Kaštel Lukšiću se nalazi osnovna škola Ostrog koja je izgrađena 1976.

Tada je  školski okoliš bio je zatrpan građevinskim otpadom i obrastao korovom.

Nedugo nakon useljenja počinje se čistiti i uređivati okoliš. Uz podršku svih učitelja i učenika zajedno te ravnatelja, kroz niz akcija okoliš je očišćen pa se  ukazao  veliki prostor koji je trebalo oplemeniti i učiniti ga ljepšim za učenike i učitelje. Počele su se saditi biljke. Tako smo i krenuli. 1986. proglašen je zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture.

Danas  je  OŠ OSTROG poznata po Školskom botaničkom vrtu koji je zaštićeni spomenik parkovne hortikulture, jedini u Hrvatskoj.

U njemu raste oko 1000 biljnih sorti podrijetlom sa svih strana svijeta, pretežno mediteranskog i suptropskog podneblja.

Jedna od glavnih značajki je introdukcija, uvođenje novih biljnih vrsta i njihovo praćenje.

Vrt se proteže  uokolo školske zgrade na ukupnoj površini od oko 4 hektara… Glavni dijelovi su: južni vrt, sjeverni vrt, maslinik, staklenik i rasadnik te sportske i rekreacijske površine.

Južni vrt

radi svoje veličine i povoljne mikroklime, najbogatiji je dio vrta. Perivoj je građen uglavnom u pejsažnom stilu – slobodno razmještenih skupina srodnih biljaka.

Ondje su smještene skupine autohtonog i egzotičnog drveća, grmlja, trajnica i cvjetnica. 

AGRUMIK

U njemu se ističu limeta, bergamont naranča, kunkvat, mandarina, gorka naranča…

Posebnu vrijednost predstavlja skupina od šesnaest kamelija i mali agrumik kao novo formirani dijelovi vrta.

EGZOTE I ČETINJAČE

Među njima se ističu sekvoja, ginko, cikas, tajvanija, sandarak, kazuarina, libanonski i himalajski cedar…

BAMBUSOV VRT

      

U kojem rastu zlatni, zeleni, crni i niski bambus, a u bazenu su lopoči, vodeni hibiskus, adam, egipatski papirus…

AROMATIČNO BILJE

Kaloper , citronovac, ljekovita aloa vera, ruta, pelin, estragon…

 MALI BIBLIJSKI VRT

  

Centralno mjesto zauzima maslina, vinova loza, smokva, lovor, mirta i mahunarke…

SUKULENTI

 

 

 

 

Kamenjara zauzima središnji, najsunčaniji dio južnog vrta.

Najzastupljenije su opuncije, mnoge vrste agava, juka, aloa, dasilirona…

 

 

SJEVERNI VRT

 

     

Sjeverni vrt je prostor smješten iza školske zgrade. Tu se nalazi sportsko igralište i travnjak koji služe u rekreativne namjene.

Mali park – strogo simetričnih linija s niskom živicom od šimšira, građen u francuskom stilu.

Na tom je prostoru izgrađena i kamena pozornica za kulturno – umjetnička događanja škole i grada.

Diljem vrta nalazi se bogata kolekcija sa 14 sorti oleandara s jednostavnim i punim cvjetovima, od snježno bijele, žute, svih tonova ružičaste do plameno crvene.

 

MASLINIK

 

Maslinik se nalazi u najsjevernijem dijelu vrta na površini od oko 5000 četvornih metara. Utemeljen  je 1983. godine sadnjom prve masline  na prvi dan proljeća. Iste godine je formirana i učenička zadruga koja na godišnjoj skupštini dobiva naziv „Maslina“.

Maslinik spada  u jedan od najbogatijih kolekcijskih nasada maslina na hrvatskom priobalju. Sadrži 42 sorte  u 170 stabala iz svih mediteranskih zemalja. Poštujući staru izreku „gdje je maslina, tu je i Mediteran“, bilo je neizbježno da maslina u ovom vrtu dobije svoje mjesto povijesne i gospodarske važnosti.

Uz veliki maslinik imamo i mali maslinik, uglavnom konzumnim sortama maslina.

 

SJEVERNI DIO

U sjevernom dijelu nalaze se i staklenik, rasadnik, bademik, smokovik, kompostište.

       

     

 

Uz botaničku vrijednost vrt je već trideset i pet godina u službi  odgoja i obrazovanja , osobito učenicima za razvijanje radnog, estetskog i ekološkog  odgoja, očuvanja prirode  i zaštite okoliša.O vrtu skrbe  voditelj, tri vrtlara i agronom.

 

U sklopu vrta djeluje UZ “Maslina”, gdje učenici s voditeljima sekcija vode brigu o velikom i malom masliniku, ljekovitom bilju, sezonskom cvijeću, a sekcija eko modelari izrađuje niz proizvoda. Redoviti smo sudionici međužupanijskih, županijskih i državnih smotri, gdje je 2010. naša velika i mala boca maslinovog ulja proglašena jednim od deset naj proizvoda.

 

 NAGRADE :

 

Vrt je nositelj brojnih nagrada i priznanja među kojima se posebno ističe:

Brončana medalja za okoliš europske asocijacije za cvijeće “Antante florale” sa sjedištem u Bruxellesu,

Državna nagrada za zaštitu okoliša “Ekološki oskar Hrvatske”

Saborska nagrada za odgoj i obrazovanje “Ivan Filipović”

Diploma za najuzorniji vrt i cvjetnu zastavu za Vrt vrtova projekta RTV Zagreb “Slušaj kako zemlja diše”

Nagrade Turističkog saveza Dalmacije te gradova Splita i Kaštela

Nagradu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ekološko-edukativne akcije “Volim Hrvatsku” pod sloganom “Budi šesna i čista Dalmacijo moja”

        

 

     Napravile:

                             Natalia Jurčić & Branka Teklić


 

II. TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA I ABORETUMA HRVATSKE

 


 

2.TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA HRVATSKE  14.05. – 18.05.2012

   

PROGRAM AKTIVNOSTI ŠBV OŠ „OSTROG“ KAŠTEL LUKŠIĆ

 

ŠETNJOM KROZ VRT UPOZNAJEMO BILJKE TKO ZNA VIŠE!

 

Od 14. do 19. svibnja 2012. diljem Hrvatske održava se nastavak manifestacije započete prošle godine, kojoj je cilj popularizacija i obnova botaničke i holtikultune baštine.

Od 14. do 19. svibnja školski vrt će otvoriti vrata posjetiteljima u raznovrsnim besplatnim događanjima: obilasci uz stručnu pratnju, raznovrsne radionice, predavanja i izložbe, prezentacije učeničkih projekata i radova... 

 

OVDJE je program aktivnosti školskog botaničkog vrta.

 


eDnevnik

Slikovni rezultat za e dnevnik za roditelje

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
04.06.2021. 10:00
ČESTITKE ZA DAN ŠKOLE
Dragi učenici i djelatnici škole, dragi roditelji, ni ove godine nismo u prilici rođendan naše škole proslaviti na uobičajen način uz puno igre, radosti, smijeha… Međutim, naši učenici su pronašli način kako čestitati rođendan svojoj školi. Potrudili su se i, pod vodstvom svojih učitelja, kroz pjesmu, crtež pokazali koliko im znači njihova  škola.  OD SRCA VAM ČESTITAM DAN ŠKOLE. Vaša ravnateljica Čestitke uz literarne radove naših vrijednih učenika i njihovu pjesmu ... /upload/os-ostrog-kastelluksic/images/newsimg/1839/File/Danskole2021krozglazbu.mp4 /upload/os-ostrog-kastelluksic/images/newsimg/1839/File/Danskole2021krozslike.mp4

02.06.2021. 21:28
OBAVIJEST RODITELJIMA/SKRBNICIMA I UČENICIMA ZA PETAK 4.6.2021.
Dragi učenici, poštovani roditelji/skrbnici, obavještavamo vas da će u petak 4. lipnja 2021. biti nenastavni dan. Taj dan učenici naše škole nemaju nastavu. Nastava ponovo počinje u ponedjeljak 7. lipnja 2021.

21.05.2021. 15:37
UČENICI 3. c RAZREDA POSTIGLI ZAPAŽEN USPJEH NA MEĐUNARODNOM LIKOVNO- LITERARNOM NATJEČAJU
      Učenici 3. c razreda naše škole pod vodstvom učiteljice Ranke Tomaš sudjelovali su na međunarodnom likovno-literarnom natječaju na temu  „Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča“  koji je bio raspisan za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole ( iz Njemačke do 12. razreda). Na izložbi sa više od 1000 likovnih i 173 literarna rada učenika iz 150 škola iz cijelog svijeta koja se održala u Gradskoj galeriji u Iserlohnu tijekom svibnja, naš učenik Ivan Rabadan je za svoju pjesmu osvojio 1.mjesto u kategoriji trećih razreda, a učenica Elizabeth Rogulj je dobila zahvalnicu za uspješan likovni rad. Čestitamo našim učenicima Elizabeth i Ivanu i njihovoj učiteljici Ranki!   Pogledajte i pročitajte što su Elizabeth i Ivan napravili....   Ruke su život…   Ruke nisu običan par, one su nama poseban dar. Njima stvaraš, pomažeš, prijateljstvo vezeš i u svijet dalek sežeš.     Njima radiš, ljubav širiš lijepo, pomažeš rado osobi slijepoj. Rukama tužne tješiš i grliš, prema nebu rukama hrliš.  

06.05.2021. 19:04
ORGANIZACIJA NASTAVE U RAZDOBLJU OD 10. SVIBNJA 2021.
Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije je 6.svibnja 2021.godine donio Uputu kojom se od 10.svibnja 2021. godine nalaže održavanje nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji po modelu "A", odnosno neposredno u školi. Dakle, od ponedjeljka, 10. svibnja 2021. godine, nastava će biti organizirana u školi za sve razrede. Smjena A će u ponedjeljak biti u jutarnjoj smjeni dok će smjena B biti u poslijepodnevnoj smjeni. 

29.04.2021. 15:15
ORGANIZACIJA NASTAVE U RAZDOBLJU OD 3. SVIBNJA 2021. DO 7. SVIBNJA 2021.
Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije donio je odluku kojom se produljuje organizacija nastave u istom obliku kao u razdoblju od 26. do 30. travnja na razdoblje od dodatnih tjedan dana, od 3. svibnja do 7. svibnja 2021. - za učenike od 1. do 4. razreda nastava će se održavati u školi po ustaljenom rasporedu B smjena jutro, a A smjena poslijepodne. - za učenike od 5. do 8. razreda nastava će se organizirati online u realnom vremenu, odnosno B smjena jutro, a A smjena poslijepodne. Učenici su obvezni prisustvovati nastavi u realnom vremenu prema unaprijed određenom rasporedu.

CMS za škole logo
Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić / Put Sv. Lovre 2, HR-21215 Kaštel Lukšić / www.os-ostrog-kastelluksic.skole.hr / os-ostrog@os-ostrog.hr
preskoči na navigaciju