preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić

 > Naslovnica
Vijesti

I JA SAM GLAZBENIK!!!

Autor: Božena Ukić, 12. 3. 2020.

   

U sklopu projekta U Glazbenu na Glazbeni našu su školu posjetili profesori Glazbene škole Josipa Hatzea ( Tanja Čudina Bratković, violina, Vladimir Lukas, violončelo, Antonija Škorput, violina, Viktor Karažinec, klarinet, Josipa Krtalić, klavir i Karmen Širović, moderatorica.) S učenicima 1. i 2.razreda održali su glazbenu radionicu. Nazočili smo tom događaju i zabilježili trenutke u kojima smo nešto naučili, ali i uživali.

Tekst i fotografije: Lucija Prdić i Gabrijel Vranješ, 7.d – Novinarska skupina

 

Više o projektu možete pročitati OVDJE

 

I ja sam glazbenik! program je namijenjen predškolcima te učenicima 1. i 2. razreda osnovne škole. Koncept programa je koncert-radionica edukativnog i interaktivnog pristupa. U prvom dijelu projektni ansambl izvodi Radetzky marš J.Straussa u čiju se izvedbu postepeno uključuju i mali sudionici (na različitim dijelovima skladbe izvode različite pokrete tijelom vježbajući pritom metar i ritam). Prva skladba dinamična je i motorična, dok se u drugom dijelu programa predstavlja skladba nježnijeg ugođaja i dinamike. Prvi prvom slušanju Na lijepom plavom Dunavu J. Straussa ml. učenike se potiče na imaginaciju i kreativno razmišljanje. Instrumentalni ansambl prvo samostalno izvodi skladbu, a zatim slijedi razgovor s učenicima koji dijele svoje viđenje rijeke, da bi se zatim aktivno uključili u izvedbu svirajući metar na klavesima i trianglima. Učenike se upoznaje i s dinamičkim razlikama (piano/forte) te ih se potiče na praktičnu primjenu usvojenog znanja. Svaka skladbe prije izvedbe prezentira se sudionicima imenom i autorom spajajući glazbeni materijal s izvanglazbenim sadržajem. Nakon završetka predavačkog dijela sudionici će imati priliku svirati na profesionalnim instrumentima.

U Glazbenu na Glazbeni projekt je Glazbene škole Josipa Hatzea koji se održava od školske godine 2017./18. Cilj projekta je:

- stvaranje angažirane publike koja će sudjelovati u umjetničkim i kulturnim događanjima u formalnome i neformalnome okruženju

- povećanje sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina (djeca i mladi, osobe s invaliditetom, jezične i nacionalne manjine, i sl.)

- razviti aktivnosti vezane uz edukaciju, razmjenu znanja i iskustva iz područja kulture i umjetnosti

- diseminacija dobrih praksi u području razvoja publike i stvaranje potencijalnih partnerstva u području razvoja publike

-  aktivno uključivanje šire zajednice u razvoj kulturnih sadržaja

- osmišljavanje inovativnih pristupa u uspostavljanju komunikacije s postojećim umjetničkim djelima

- poticanje umjetnika i organizacija u kulturi i umjetnosti na razvoj odnosa s publikom.

 

Umjesto klasičnog sata Glazbene kulture, predškolce i učenike osnovnih škola, kao i korisnike ustanova za nezbrinutu djecu te centara za djecu s posebnim potrebama, pozivamo  u koncertnu dvoranu Glazbene škole Josipa Hatzea. Tu će ih dočekati zaposlenici i djeca Škole, koja će za njih prirediti zanimljiv program i omogućiti im da „iz prve ruke“ upoznaju raznovrsne instrumente i čari glazbe. Projekt se prema dogovori održava i u mjestima gdje djeluju dislocirani odjeli Glazbene škole Josipa Hatzea (Trogir, Kaštela, Brač).

Djeca i mladi će:

•         upoznati glazbene instrumente, izgledom i zvukom

•         poslušati kapitalna djela glazbene literature

•         naučiti  „koncertni bon ton“

•         poslušati izvedbe profesora i polaznika glazbene škole na različitim instrumentima

•         okušati se u sviranju glazbenih instrumenata

Projekt U Glazbenu na Glazbeni podijeljen je u tri programa, ovisno o dobnim skupinama sudionika.
eDnevnik

Slikovni rezultat za e dnevnik za roditelje

 

 
Kalendar
20.10.2020. 08:38
20. listopada - Svjetski dan jabuka
Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Carnet vijesti
15.10.2020. 13:53
Projekt e-Škole dobitnik nagrade Europske komisije - RegioStars
Svečana dodjela nagrada održala se sinoć u Bruxellesu u okviru Europskog tjedna regija i gradova, slaveći izvanredne projekte kohezijske politike iz cijele Europe, kao i  pilot-projekt e-Škole koji je osvojio ... The post Projekt e-Škole dobitnik nagrade Europske komisije - RegioStars appeared first on CARNET .

 
Kurikulum

                                                                                                           

 
Kalendar rada

 
Prijevoz učenika

 
Kad zvoni?

      

 
 
 

 
Sigurnost na internetu

 
 
 
 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić / Put Sv. Lovre 2, HR-21215 Kaštel Lukšić / www.os-ostrog-kastelluksic.skole.hr / os-ostrog@os-ostrog.hr
preskoči na navigaciju