preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić

 > Naslovnica
Novosti

Bob, bobić, mahuna

Autor: Božena Ukić, 18. 5. 2018.

BOB NAŠ SVAGDAŠNJI

U četvrtak, 17. svibnja predstavljena je u Dvorcu Vitturiju knjiga „ Bob, bobić, mahuna“, autorice Mirjane Mrkele. Tom lijepom događaj su nazočili učenici naše škole sa svojim učiteljicama. Svečanost predstavljanja je uljepšao Veliki zbor  pjesmom „ Kaštela sunčana.“

Učenice Ana Mateljan, Dora Jurić i Ana Ergović su pročitale svoj haiku na temu boba, a autorica je odgovarala na učenička pitanja.  Na kraju su se svi mogli počastiti delicijama s bobom.

Dan prije u našoj školi je snimljen  prilog o bobu koji je emitiran u emisiji „ Dobro jutro, Hrvatska!“

ZANIMLJIVOSTI O BOBU

Bob (Faba vulgaris ) je vjerojatno najstarije povrće koje su ljudi uzgajali. Tragovi uzgoja boba nalaze se u srednjoj Europi još u bakarnom dobu. Poznavali su ga antički narodi na obalama Sredozemlja. Tragovi  o uzgoju  boba na obalama Kaspijskog jezera stara su 4000 godina. Vjerojatno su njegovo sjeme slavenska plemena  tijekom Velike seobe naroda ponijela sa sobom. Do kasnog srednjeg vijeka, do otkrića Novog Svijeta, Amerike, bob je bio jedna od glavnih biljnih kultura.

Postoji legenda –ako uza se imamo jedno zrno boba, nikada nam neće zafaliti nekih životnih potrepština. U Španjolskoj i Portugalu, za Božić   u kolačima se može naći bob.

Tekst i fotografije: Sara Barač, Lucija Prdić i Gabrijel Vranješ, 5.d i učitelj Jozo Lovrić

 

 
eDnevnik
 
Okvirni vremenik

Okvirni vremenik 

 

 

 

 
Kalendar
21.09.2018. 08:51
21. rujna - Međunarodni dan mira
Diljem svijeta 21. rujna se obilježava Međunarodni dan mira. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u rujnu.

Carnet vijesti
19.09.2018. 14:56
U okviru CECIIS-a održan Dan e-Škola
Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu započela je trodnevna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018.

BUG-Što je novo?
21.09.2018. 20:07
Financijski poticaj za Lucid Motors
Američka tvrtka Lucid Motors, pretendent za konkurenta Tesli, ovih dana je dobio financijsku injekciju od preko milijardu dolara iz Saudijske Arabije

21.09.2018. 20:07
Stiže nam najzabavniji listopad do sada - najavljeno 6 velikih tehnoloških događanja
Za kojih desetak dana započet će najzabavniji listopad do sada - za sada je najavljeno šest različitih događaja na kojima će biti predstavljeni uređaji za sezonu 2018./2019.

21.09.2018. 20:07
Mate 20 bi mogao služiti i kao bežični punjač za slušalice
Prema novim informacijama budući mobiteli iz serije Mate moći će služiti i kao bežični punjači za također bežične slušalice - Freebuds 2 Pro

 
Kalendar rada

 
Prijevoz učenika

 
Kad zvoni?

      

 
Kurikulum

 
 
Sigurnost na internetu

 
 
 
 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić / Put Sv. Lovre 2, HR-21215 Kaštel Lukšić / www.os-ostrog-kastelluksic.skole.hr / os-ostrog@os-ostrog.hr
preskoči na navigaciju