preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić

 > Naslovnica
Vijesti

Dan jabuka

Autor: Božena Ukić, 17. 10. 2013.

18.10. u školi obilježavamo Dan jabuka.

Prigodno u atriju škole će se organizirati prodaja jabuka za 1kn. Novac od prodaje će se donirati beskućnicima.

 

Tradiciju održavanja Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Ipak, ostaje nejasno zbog čega se u Hrvatskoj taj dan slavi 20. listopada…

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima  Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.,

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Na kraju, što reći osim:

Sretan Vam Svjetski dan jabuka

IZVOR: http://www.volim-jabuke.com/novosti/svjetski-dan-jabuka-d/


Priloženi dokumenti:
marin_jabuka.pdf (362.41 KB)
antonio_jabuka.pdf (263.65 KB)
DANI__JABUKA.ppsx (255.65 KB)
JABUKE.pdf (1.04 MB)
JABUKE_1.ppsx (1.71 MB)


NOVOSTI

Dan jabuka

Autor: Božena Ukić, 17. 10. 2013.

18.10. u školi obilježavamo Dan jabuka.

Prigodno u atriju škole će se organizirati prodaja jabuka za 1kn. Novac od prodaje će se donirati beskućnicima.

 

Tradiciju održavanja Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Ipak, ostaje nejasno zbog čega se u Hrvatskoj taj dan slavi 20. listopada…

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima  Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.,

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Na kraju, što reći osim:

Sretan Vam Svjetski dan jabuka

IZVOR: http://www.volim-jabuke.com/novosti/svjetski-dan-jabuka-d/


Priloženi dokumenti:
marin_jabuka.pdf (362.41 KB)
antonio_jabuka.pdf (263.65 KB)
DANI__JABUKA.ppsx (255.65 KB)
JABUKE.pdf (1.04 MB)
JABUKE_1.ppsx (1.71 MB)


Novosti

Dan jabuka

Autor: Božena Ukić, 17. 10. 2013.

18.10. u školi obilježavamo Dan jabuka.

Prigodno u atriju škole će se organizirati prodaja jabuka za 1kn. Novac od prodaje će se donirati beskućnicima.

 

Tradiciju održavanja Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Ipak, ostaje nejasno zbog čega se u Hrvatskoj taj dan slavi 20. listopada…

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima  Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.,

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Na kraju, što reći osim:

Sretan Vam Svjetski dan jabuka

IZVOR: http://www.volim-jabuke.com/novosti/svjetski-dan-jabuka-d/


Priloženi dokumenti:
marin_jabuka.pdf (362.41 KB)
antonio_jabuka.pdf (263.65 KB)
DANI__JABUKA.ppsx (255.65 KB)
JABUKE.pdf (1.04 MB)
JABUKE_1.ppsx (1.71 MB)


Vijesti

Dan jabuka

Autor: Božena Ukić, 17. 10. 2013.

18.10. u školi obilježavamo Dan jabuka.

Prigodno u atriju škole će se organizirati prodaja jabuka za 1kn. Novac od prodaje će se donirati beskućnicima.

 

Tradiciju održavanja Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Ipak, ostaje nejasno zbog čega se u Hrvatskoj taj dan slavi 20. listopada…

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima  Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.,

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Na kraju, što reći osim:

Sretan Vam Svjetski dan jabuka

IZVOR: http://www.volim-jabuke.com/novosti/svjetski-dan-jabuka-d/


Priloženi dokumenti:
marin_jabuka.pdf (362.41 KB)
antonio_jabuka.pdf (263.65 KB)
DANI__JABUKA.ppsx (255.65 KB)
JABUKE.pdf (1.04 MB)
JABUKE_1.ppsx (1.71 MB)


eDnevnik

Slikovni rezultat za e dnevnik za roditelje

CMS za škole logo
Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić / Put Sv. Lovre 2, HR-21215 Kaštel Lukšić / www.os-ostrog-kastelluksic.skole.hr / os-ostrog@os-ostrog.hr
preskoči na navigaciju